top of page

אין להם מה להפסיד

  • תמונת הסופר/ת: עו"ד גליה חלפי
    עו"ד גליה חלפי
  • 4 במאי 2020
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 7 במאי 2020



מאת עו"ד גליה חלפי*


איש אינו יודע באמת מה מסתתר מאחורי הדלתות הסגורות, הצילומים המשפחתיים היפים בפייסבוק, מאחורי החזות הנורמטיבית ומאחורי "המשפחה המושלמת" עד הכותרת השחורה והמדממת בעיתון.

המספרים הקשים מדברים בעד עצמם: מתחילת השנה נרצחו 20 נשים על ידי גברים וברור לכל כי זו מכת מדינה, אך האם היא בלתי נמנעת? גל רציחות הנשים מטלטל אותנו כחברה, ובחדרים סגורים נשאלות השאלות - מה מביא אדם לרצוח את אם ילדיו? כמה חוסר אונים, תסכול, וצרחה 'אין לי מה להפסיד' נשמעת באקט הקיצוני הזה? ולא פחות מכך – האם ניתן היה למנוע את הרצח בזמן?

סכסוך הוא אנרגיה שכלואה בין שני אנשים או יותר. אם האנרגיה של הסכסוך לא מוצאת פתח ניקוז החוצה היא נצברת וגדלה ביניהם, כשרמת האנרגיה השלילית בין בני הזוג מגיעה לשיא של תסכול או מצוקה והיא אינה מוצאת פורקן, תסכול זה מתפרק באופן שהוא הרסני לאדם עצמו ועלול להיות הרסני גם לצד השני לסכסוך.

תחושת ה-"אין לי מה להפסיד", המובילה זוגות למצבי קיצון, נובעת בין היתר מהכרת האלטרנטיבות הקיימות כיום בהן פנייה לבית משפט, גישור או בוררות. פחות מדי אנשים מודעים לכך שקיים פתרון אחר – השכנת שלום.

תפקידו של משכין שלום הוא תכלס לנטרל את המרעום של הסכסוך, ביד רגישה מחד ואסרטיבית מאידך. השכנת שלום בין צדדים לסכסוך היא אמנות מעודנת, שדורשת ממשכין שלום את הסכמתו החופשית לעמוד בתוך שדה הקרב של הסכסוך ולשמש לצדדים 'כליא ברק' לקליטה וניקוז כל הכעסים. המציאות מוכיחה שיש צורך ביותר ויותר משכיני שלום שיסכימו להיות אלה שיושיטו יד ויחלצו אנשים משדה הקרב של הסכסוך.

מתוך מעשי הרצח המתועבים הללו שזעזעו את המדינה נשמעת היטב זעקתם של התוקפים שאומרים 'אין לי מה להפסיד'. מותי טוב לי מחיי, גם מחירותי. מאחר וזאת הקריאה שלהם עלינו כחברה להקשיב לזעקה – כבר בשלבים הראשוניים של הסכסוך ולתת לה מענה.

על פי רוב, גברים שרצחו את נשותיהם, עשו זאת משום שהזעם "העביר אותם על דעתם". אדם שלא יכול עוד להכיל את אנרגיית הסכסוך עם אשתו/ בת זוגו - חש שאין מי שיושיט לו יד וייחלץ אותו מתוך הוריקן הזעם שכלא אותו. הוא עצמו איננו יודע כיצד לחלץ את עצמו מהתהום ובדרך כלל – אנו כציבור וכחברה פוגשים בו לראשונה – רק לאחר המעשה הנפשע.

אנו, כחברה, צריכים להפנים כי מי שנקלע לצונאמי של סכסוך ששוטף אותו - אין לו כל סיכוי להינצל ולכן אין לו באמת מה להפסיד. עלינו להיות אלה שמושיטים להם יד ולא להניח להם להישטף בזעם ההרסני הזה.


עו"ד גליה חלפי. מגשרת, מומחית לגירושין בשלום

052-8454503



 
 
 

Comments


bottom of page